Wąż elastyczny i szybkozłącza do kuchenek


Szybkozłącze gazowe

Nowe technologie i nowe wyroby branży instalatorskiej wchodzą coraz szerzej na rynek polski. Przykładem takim jest nowoczesne rozwiązanie podłączenia kuchenek gazowych przewodem elastycznym ( stalowym ). Powody ? Kuchenka gazowa, jak mało który przedmiot w kuchni jest ciągle używana. Obok gotowania, codziennego mycia czyszczenie, czasem lekkie odsunięcie może spowodować nieszcelność instalacji gazowej. Problemy te rozwiązuje szybkozłącze gazowe z przewodem elastycznym.

Szybkozłącze gazowe składa z:

  • kurka szybkozłącza gazowego
  • przewodu elastycznego o średnicy DN 15.

Kurek szybkozłącza gazowego wykonany jest zwykle z mosiądzu chromowanego z kątowym zaworem odcinającym . W prawidłowo wykonanej instalacji ze ściany wystaje jedynie kurek gazowy katowy służący do podłączenia przewodu elstycznego .
Kurek musi być tak wykonany , aby można było ustalić pozycję w jakiej się znajduje (otwarty - zamknięty) , co większość producentów oznacza kolorem zielonym i czerwonym .
Kurek szybkozłącza jest zakończony z jednej strony gwintem zewnętrznym 1/2" , z drugiej zaś strony znormalizowanym otworem do podłączenia przewodu elastycznego .

Przewód gazowy wykonany jest ze specjanie uformowanej stali szlachetnej . Absolutnie szczelny , giętki , odporny na zewnętrzne oddziaływania np. przed mechanicznymi uszkodzeniami , zagrubieniem , zbyt mocnym zgięciem lub rozciagnięciem . Jeden koniec przewodu elastycznego zakończony jest zamocowaną na trwale nakrętką DN 15 ( do zamocowania na kuchence gazowej ) , zaś drugi koniec wykonany jest w formie pasującej do szybkozłącza gazowego .

Umożliwia to szybkie , bezpieczne i wygodne podłączenie instalacji i odbiornika .

Produkowane są szybkozłącza gazowe, które posiadają aprobatę techniczną Instytutu Nafty i Gazu o następujących długościach : 75 , 100 , 125 , 150 , 200 .


 


powrót do góry

 

Wszystkie nazwy firm i produktów
oraz ich znaki graficzne są znakami towarowymi
lub zastrzeżonymi znakami towarowymi ich prawnych właścicieli.